Radiokeli

Radiokeli

Televisiovastaanotossa radiokeli-ilmiö voi kuumentaa tunteita antennitalouksissa. Ilmiön syy on korkeapaine yhdistettynä ilmakehän eri kerrosten lämpötilaeroihin.

RADIOKELI liittyy erityisesti lämpötilaeroihin. Sitä voi tapahtua silloin, kun ilman lämpötila ylempänä on lämpimämpää kuin alempana.

Tällaisten lämpötilaerojen vallitessa radioaallot eivät läpäise lämpimämmän ja kylmemmän ilmamassan rajaa. Silloin aallot eivät etene suoraan kuten normaalisti, vaan osa signaalista saattaa poukkoilla arvaamattomasti.

Kun tv-signaali lähtee 300 metriä korkeasta maston huipusta kohti omakotitalon katolla olevaa harava-antennia, se joutuu kulkemaan pitkän matkan alaspäin. Jos se korkeuden alentuessa törmää isoon lämpötilaeroon ilmassa, signaali kimpoaa takaisin ylöspäin ja etenee ylipitkän matkan toisen samaa taajuutta käyttävän maston taajuusalueelle, eikä signaalia välttämättä tule enää talon antenniin.

Radiokelin aiheuttamia ongelmia voi ilmetä myös muissa radioverkoissa, kuten FM-radiovastaanotossa tai yritysten omissa radioverkoissa. Radioamatöörit taas hyödyntävät ilmiötä pitkien yhteyksien muodostamiseen.

Oma antennijärjestelmä kannattaa pitää kunnossa. Meiltä löytyy ”avaimet” radio-keli ilmiön minimoimiseksi niin omakotitalo- kuin yhteisantennitalouksille 20 vuoden kokemuksella. Ota yhteyttä niin suunnitellaan teillekin häiriötön tv-kuva vastaanotto.